Tarte Tatin, fransk æbletærte

Tarte Tatin

Tarte Tatin er en fransk æbletærte, der består af karamelliserede æblestykker. Tærten bages i ovnen med tærtedej på toppen. Tærten anrettes på hovedet og kaldes derfor også “Tarte renverseé” eller “Tarte a l’enverse”. Der findes flere anekdoter om den berømte tærtes oprindelse. Historien om hvordan en af søstrene Tatin ved en fejltagelse kom til at bage tærten med bunden øverst, er den mest kendte. Tærten kan også bages med ferskener eller pærer.

Denne franske klassiker kan være vanskelig at lave, men smager fantastisk når det lykkes!

Tarte TatinIngredienser

Til mørdejen

320 g hvedemel (gerne økologisk)
225 g koldt smør
110 g sukker
3 æggeblommer

Tarte TatinTil fyldet

6 stk. Cox Orange eller 4 stk. Granny Smith æbler, skrællet og skåret i 8-12 både
Saften af ¼ citron
110 g sukker
110 g smør

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 250 grader.
  2. Tarte TatinLav først mørdejen. Du kan bruge foodprocessor, men du kan også blot samle dejen med hænderne. Måske har du også et lille fikst redskab som jeg har, der kan skille smørret fra melet? Se foto herover.
  3. Del mørdejen i to og læg de to stykker i plastikposer i køleskabet eller evt. i fryseren, hvis du ikke har lavet dejen lang tid i forvejen.
  4. De skrællede æblebåde placeres i en skål og overhældes med lidt citronsaft. Vend æblestykkerne forsigtigt.
  5. Tarte Tatin85 g sukker strøs i bunden af en høj pande, der sættes på middel varme på komfuret. Sørg endelig for at ryste panden hyppigt, så du sikrer at sukkeret ikke brænder på. Nu skal sukkeret karamellisere lidt og når det er svagt gyldenbrunt tager du panden af varmen. De afdryppede æblebåde arrangeres nu i ét lag i bunden af panden.
  6. Tarte TatinPanden sættes nu i ovnen og bages indtil æblerne er blevet bløde og begynder at frigive lidt væde – dette vil tage ca. 10 minutter.
  7. Fjern nu panden fra ovnen og fordel det resterende sukker på æblerne sammen med smørret. Mørdejen, som du enten har haft i køleskabet eller i fryseren (alt afhængig af hvor lang tid du har til forberedelsen), rives på den grove side af rivejernet.
    Riv dejen med lange rolige bevægelser over æblerne i panden indtil du har et jævnt lag på mindst 2,5 cm. Rør endelig ikke ved dejen. Sæt nu panden i ovnen igen og skru ned for varmen til 200 grader og bag indtil tærten er gyldenbrun – dette vil tage ca. 20 minutter. Tag tærten ud af ovnen og lad den hvile mindst to minutter.
  8. Tag et ovnfast serveringsfad, der er større i omkreds end panden og placer over panden. Pas på fingrene når du nu vender tærten fra panden og over på serveringsfadet. Se nu vender æblerne på toppen af tærten.
  9. Serveres med piskefløde eller hjemmelavet vaniljeis.

Tarte Tatin

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: