Surrib på glas – original version

Surrib på glas – original version

Surrib på glasDe fleste her på egnen (Vestjylland) laver surrib i pæne skiver i et fad. Oprindeligt er surrib en måde hvor man har konserveret flæsk på glas eller i saltglaserede stentøjsbeholdere. Her er min opskrift på retten inspireret af den gamle metode som jeg har lært af min moster. Hun lagde dog kødskiver i et fad, mens jeg bruger en måde jeg har set i Flensborg, hvor man sætter det hele på glas.
Du bestemmer selv hvor fed retten skal være, men der skal være lidt fedt i tilberedningsfasen, da det bidrager til den gode smag. Min version er bestemt til at være en lille smule krads, så den går i spand med rødbeder, stærk sennep og måske en enkelt skarp, men du kan selv regulere efter din smag.

Til din surrib skal du bruge

Surrib

Dette man vist godt kaldes en herreret

1 kg gris, fx nakkestykke eller ribbensteg
1 lys juleøl
2 løg
3 dl gammeldags eddike (lagereddike)
10 hele nelliker
20 hele peberkorn
10 lauerbærblade
2 tsk havsalt
6 blade husblas
7 spsk sukker
vand eller buillon til at spæde op med hvis der ikke var øl nok

Sådan gør du

Surrib på glasJeg koger gerne mit flæsk i en sauterpande eller lignende fladt. Vent med at komme sukkeret i og hold evt- lidt tilbage med eddiken hvis du er “sart”. Lad det hele simre halvanden til to timer til kødet er mørt.

Tag kødet op og si suppen og hæld den tilbage i en gryde.

Skær sværet/fedtet fra og skær kødet i mundrette terninger og fordel i glas. Jeg brugte to stks med en liter i hver.

Kog suppen op igen og smag til med sukker og evt eddike. Du bestemmer selv hvor krads suppen skal være. Tilsæt opblødt husblas til suppen, fordel den i de to glas med kødfirkanter, luk låget og sæt på køl.

Serveres på hjemmebagt rugbrød med hjemmelavede rødbeder, meget stærk sennep og en lille én. God øl passer også rigtig fint til.

Du kan stadig, hvis du er heldig, se lignende glas stå til parade i vinduerne i Flensborg.

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: