Surdejsbrød af manitoba fuldkornsmel

Brød af fuldkorns manitobaSurdejsbrød af manitoba fuldkornsmel

Brød af fuldkorns manitobaSkærtoft mølle har importeret hvedemel af manitoba sorten. Læs mere her. Denne gang har jeg prøvet fuldkornstypen, hvor “det hele” er med. Det er blevet til et solidt og utroligt smagfuldt brød, der egner sig til at blive brugt i tynde skiver.
Opskriften er med de ingredienser jeg har brugt, mens mængden kan variere efter melets indhold af fugt.

3½ dl vand
Op til 500 gr mel
En lille kop surdej
1 tsk salt

Surdejen er min egen, som jeg vedligeholder og opbevarer i køleskabet.

Sådan gør du

Brød af fuldkorns manitoba

Klar til hævning

Kom ingredienserne i en røremaskine. Husk at  holde noget af melet tilbage. Kør det mindst 10 minutter ved laveste hastighed. Du kan se når dejen trækker glutentråde. Tilsæt mere mel hvis dejen er for tynd. Den må ikke blive for fast. Lad den stå i 12-16 timer ved stuetemperatur – den skal mindst hæve til det dobbelte. Er det ikke sket må du give den mere tid.
Kør dejen igen i røremaskinen, tag den ud af skålen og slå den op. Læg den i hævekurv og vent til den er hævet til det dobbelte. Det kan sagtens tage et par timer. Du kan vælge at sætte kurven med dejen på et varmt gulv eller en lunken radiator.

Brød af fuldkorns manitoba

Klar til at blive bagt

Når dejen er ved at være hævet, sættes en støbejernsgryde med låg i oven. Ovnen sættes på 270ºC og der varmes godt igennem.

Når det hele er parat vendes dejen forsigtigt ud i den brandvarme gryde og der lægges låg på.
Bag femten minutter.
Tag låget af og bag videre i ca 20 minutter til det er temmelig mørkt – meget af smagen sidder i skorpen.
Tjek dit brød undervejs og giv det den tid der er nødvendigt.
Køl af og nyd.

En prøve værd?

Ja absolut. Manitoba hvedemelet er meget proteinrigt, hæver dejligt op med lange glutentråde og giver en dejlig smag og krumme hvis du holder dejen våd og bagetemperaturen høj. Det grove mel giver et helt andet brød end det af det fintsigtede manitobamel, men det er bestemt ikke dårligere af den grund, bare noget andet. Jeg anbefaler på det varmeste.

Brød af fuldkorns manitoba

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: