Selvhævende brød

Honning-salt hævet brødKært barn har flere navne. Dette er absolut ikke brød af selvhævende mel eller også er det. Før gæren blev opfundet og før surdejen var noget alle brugte, satte man blot sit brød til hævning uden videre. Nogle gange skete der intet, andre gange skete der små  mirakler. Brødet voksede og smagsnuancerne kom frem som aldrig før. I mange år har man, bortset fra enkelte bagerier, ikke kunne få denne slags brød. Det har i en del år gået under betegnelse honning-salt hævet brød, men magien kommer ikke fra disse ingredienser. Smagen kommer  fra selve melet og den proces der sker med de naturlige gærceller der er i melet. Så den eneste ting du skal huske er, at melet skal være levende. Konserveret og behandlet mel duer ikke. Der skal være noget naturligt til at sætte processen i gang, og disse chancer er størst hvis du bruger økologisk, groft mel.

Jeg bruger ofte det mel jeg har, så det du ser i det følgende kan du selv ændre hvis du vil prøve andre melsorter. Blot der er en stor andel af groft mel, skal det nok gå. Opskriften er til et brød i en form, og da det er temmelig holdbart i køleskab, kan du sagtens lave flere.

Ingredienser

Honning-salt hævet brød

Klar til at hæve – drysset med lidt sort birkes

600 ml vand
ca. 800 gr groft mel, fx 500 gr rug, 100 gr havre og 200 gr ølandshvede
1 tsk honning
2 spsk salt

Arbejdsgang – tålmodighed er krævet

Bland hele molevitten sammen. Mængden af mel må du fornemme, men det skal føles som noget tykkere end tyk grød. Giv lige dejen lidt tid til at absorbere vandet inden du hælder alt for meget mel i.

Honning-salt hævet brød

Her er der gået et døgn på et varmt gulv

Smør en form – jeg bruger smør – og kom dejen i formen. Nu skal du bare vente til der kommer gang i sagerne. Det kan sagtens tage et døgn eller to. Jeg sætter min form på et lunt gulv, da vi har gulvvarme og venter – og venter. Kontrollér din dej en gang imellen. Når det er hævet pænt er det klar til bagning. Nu kræver det tålmodighed igen. Brødet bliver bedst ved meget langsom bagning, så et godt udgangspunkt er at starte i en kold ovn, og så køre det op til 130ºC i tre-fire timer (nok nærmere fire)

Når brødet er færdigbagt tages det ud af formen, køles af og pakkes ind og gemmes et døgn, hvis det kan lade sig gøre, og er så klar til brug. Er det meget sprødt kan du vikle det ind i et let fugtigt (rent) viskestykke en times og evt. komme det i en plastikpose.

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: