Rugbrød kun af rug

Rugbrød af rugHar du glemt smagen af rigtigt rugbrød? Køber du rugbrød af i dag er for det meste “forurenet” af alt fra kerner, masser af olie til mel af alle mulige andre kornsorter end rug. Husk også at myten med at jo flere hele kerner der er i et brød, des sundere er brødet, er stærkt overdrevet. De fleste kerner ryger lige igennem systemet når de bliver spist. Hvis kroppen skal haveRugmel fra coop udbytte af de grove, skal de males. Det er netop det der er sket i groft fuldkornsmel. Hvis du desuden skal have en god smag i et brød hævet på surdej, er der ingen udvej: brug kun mel der ikke er behandlet med diverse konserveringsmidler – you name it! Gå efter biodynamisk, økologisk, eller hvad det nu ellers hedder.
Jeg har til dette brød brugt mel fra “Meyers” der kan købes i mange supermarkeder. Dette er en blanding af flere rugsorter, der tilsammen giver et meget aromatisk brød. Men også Aurion (fås i ordentlige helsekostbutikker f.eks. Netspiren eller mel fra Skærtoft mølle er glimrende. Hvis du ser påskriften “svedjerug”, så køb det endelig.

Det skal du bruge til et brød

600 ml vand
ca. 800 gr groft rugmel
1 kop surdej
2 spsk salt
4 spsk olivenolie (kan udelades)

Sådan gør du

Rugbrød

Klar til at hæve anden gang

Bland hele molevitten sammen. Mængden af mel må du fornemme, men det skal føles som noget tykkere end tyk grød. Giv lige dejen lidt tid til at absorbere vandet inden du spæder for meget mel i.
Nu skal du bare vente til der kommer gang i sagerne. Jeg bruger i gennemsnit 18 timer ved stuetemperatur (= hen over natten), da jeg elsker den syrlige smag der kommer. Når dejen er klar, hvilket vil sige at den er hævet til ca. det dobbelte, æltes den igen og kommes i form.

Næsten klar til at ryge i ovenen

Næsten klar til at ryge i ovnen

Jeg har valgt at komme lidt græskarkerner øverst og nederst, men det kan undlades, eller du kan prøve med fx sort birkes. Lad brødet hæve til næsten det dobbelte og bag ved 135 °C i 2 timer. Som du kan se på billederne bruger jeg bøgetræsforme med låg af aluminium. Her skal man helst starte i kold ovn og ikke køre op på for høje temperaturer. Jeg smører formene med smør, men andet fedtstof kan bruges.

Når brødet er færdigbagt, tages det ud af ovnen og forsigtigt ud af formen. Hvis det er meget blødt kan du give det et kvarter ekstra i ovnen uden form. Er det meget sprødt kan du vikle det ind i et let fugtigt (rent) viskestykke og evt. komme det i en plastikpose. Vent med at skære i brødet til det er kølet af. Det bliver bedre fra dag to.
I modsætning til lyst hvedebrød er det fint at opbevare rugbrød i køleskab i en tæt beholder eller plasticpose.

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: