No knead bread på surdej

No knead brød på surdejNo knead bread på surdej

Det er lidt svært at finde et dansk udtryk til dette brød. Et “ikke ælte” eller “brød uden æltning” er ikke så gangbart. Jeg har her eksperimenteret med at lave denne slags brød på surdej, for at se om man også her kan på den smagfulde skorpe og den fugtige krumme med store huller frem. Og det kan lade sig gøre, uden meget arbejde, men med stor tålmodighed.

No knead brød på surdej

Denne dej er 18 timer gl

Ingredienser

300 ml vand
1 lille kop surdej
1 tsk salt
150 gr groft hvedemel (jeg brugte manitoba)
ca 350 gr hvidt hvedemel (jeg brugte øko tipo 00)

No knead brød på surdej

Lige kommet i kurv

Arbejdsgang

Start 24 timer før dit brød skal være færdigt. Bland de våde ingredienser i en skål. Vend det grove mel og det meste af det hvide mel i det våde. Det skal bare lige hænge sammen og skal på ingen måder trække glutentråde. Der må gerne være lidt klumper osv. Hvis det bliver alt for tyndt tilsættes lidt hvid mel forsigtigt. Sæt dejen til side ved stuetemperatur i lang tid. Jeg brugte ca 20 timer for at få dejen til at blive dobbelt så stor.

No knead brød på surdej

Hævet to timer

Strø herefter lidt mel på et bord og vend forsigtigt dejen ud på melet. Du skal ikke ælte eller behandle det, blot lige folde det “ind under sig selv” og lægge det i en melstrøget hævekurv. Her brugte jeg to timer for at få brødet større. Brug den tid det tager.
Når brødet er ved at være færdighævet sættes en støbejernsgryde med låg i ovnen, der tændes for fuldt skrald – i mit tilfælde 280ºC. Når oven er klar vendes brødet forsigtigt ned i den varme gryde og låget lægges på. Efter 15 minutter tages låget af gryden og bagningen fortsætter i yderligere 15 minutter. Hold øje med det undervejs. Det er vigtigt for smagen at skorpen er godt brun.
Tag ud, køl af og nyd. Velbekomme.

No knead brød på surdej

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: