web analytics

Mozzarella – hjemmelavet

Mozzarella – hjemmelavet

mozzarella - hjemmelavetmozzarella 01Det er ret nemt at lave sin egen mozzarella hvis du lige har lidt specielle sager på lager. Kvaliteten kan sagtens måle sig med de billige industriprodukter, bortset fra at noget der kan slå denne her, skal der bøffelmælk til. Min version er den hurtige (måske jeg senere lægger en slow version op), hvor du på ½ time har mozzarella nok til flere pizzaer, eller som min ældste søn: han spiser det “råt”. Jeg har her lavet en lille portion, så overvej at gange op når du nu er i gang.

mozzarella - hjemmelavetIngredienser

2 liter mælk (jeg bruger øko-sød)
saft fra ½ øko-citron
1 tsk salt
¼ tsk osteløbe (animalsk eller vegetabilsk)

Fremgangsmåde

mozzarella - hjemmelavetKom mælken i en gryde sammen med citronsaften og varm langsomt op til 30°C. Tilsæt osteløben og varm op til 42°C. De er vigtigt at du rører og måler under hele processen. Jeg bruger et infrarødt termometer af den slags der kan købes i byggemarkeder eller p eBay.
Når du er nået op til de 42°C tages gryden af varmen. Mælken skal nu gerne være så skilt at du efter et par minutter kan fiske klumper op i en bøtte og forme dem til passende kugler. Klem den resterende valle ud af kuglerne og sæt gryden på varmen igen.

mozzarella - hjemmelavet

De ufærdige klumper der lige skal have en gang varme

Varm resten op til ca 72°C og hold denne temperatur. Dyp nu dine kugler i massen (fx med en hulske) i et par minutter. De skal nu være til at forme – stop dem ind i sig selv og gør det til du synes de er fine nok. Nu er de klar til at blive brugt. Skal du gemme dem, kan det lade sig gøre i lidt saltlage eller i film. Velbekomme!

Men vi er ikke færdige endnu:

Ricotta

Du kan jo lige så godt få det hele ud af dine anstrengelser. Kog resten op igen og lad køle af. Si det herefter i et osteklæde i et par timer og du skulle gerne have den herligste lille klat ricotta.

Men vi er stadigvæk ikke færdige:

Der bliver en god sjat valle tilbage med masser af gode næringsstoffer. Brug den til at bage af. den kan sagtens holde sig på køl nogle dage indtil du skal bruge den.

Osteløben?

Osteløben er det der får mælken til at koagulere.  Der findes både den traditionelle, der er lavet af komave og en vegetabilsk. Du kan muligvis købe den i din lokale helsekostforretning – ellers find den på nettet. Går du på eBay hedder det “rennet”. Bare køb den mindste flaske – der rigeligt til lang tid hvis du opbevarer den på køl.

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: