And med chokoladesovs

And med chokoladesovs

And med chokoladesovs – kom ikke og rør ved min jul?

En traditionel julemiddag kan godt blive lidt overvældende. Dette er et bud på hvordan tingene kan blive lidt lettere uden at skulle undvære den “kære” sovs. Der er ikke sparet på krydderierne, men det kan and godt bære. Der er en del planlægning, men ikke mere end der traditionelt er til en julemiddag. Det vigtigste, ud over det man plejer, er at komme i gang med sovs og salat i god tid.

Anden først

Størrelsen kommer an på appetitten og mængden af tilbehør. 3,2 kg absolut ikke for meget til fire andeelskere, her kan du sagtens gå op til fx 3,6 eller en basse på 4 kg. Gør hvad du kan for at finde en god and. Hvis du ikke finde en stor krabat du er er sikker på bliver mør, er det ofte bedre at købe to mindre pekingænder, der er ret driftsikre når det gælder smag og mørhed.

And med chokoladesovsGnub den kære and med rigelige mængder af stødt spidskommen, stødt koriander og havsalt – du skal ikke være tilbageholdende med krydderierne

Fyld den med fx madæble og tørrede dadler. Det giver et dejligt tilbehør

Har du lyst kan du koge lidt fond af indmaden – den kan du bruge til sovsen som du skal i gang med om lidt

Jeg langtidssteger den gerne. Fx 3,2 kg får 3 timer v 1o5 ºC og 1 time ved 160 gr, så bliver den mør uden blive tør.

And med chokoladesovsChokoladesovsen

lidt fedtstof – andefedt eller olivenolie
2 fed hvidløg
1 finthakket løg
1 tsk oregano
1/2 tsk stødt kanel
1 tsk spidskommen
2 kopper hvidvin og/eller fjerkræfond
3 spk god balsamico
1 tsk rørsukker
1 kop stærk kaffe
1 tsk havsalt

Lad løgene blive bløde i fedtstoffet, tilsæt resten, og fortsæt til det hele er kogt godt ind til mindst det halve. Herefter tilsættes:

1 spsk hvedemel med top, sammen med chili efter smag (alt efter hvilke gæster du har og hvor længe de skal blive). Jeg bruger rigeligt med aromatisk chili – smagen aftager lidt når chokoladen tilsættes.

Lad sovsen simre i mindst 1 times tid mens du jævnligt pisker – det må ikke smage af mel. Du skal evt justere lidt med fond. Den bliver ikke mindre tyk til sidst.

Tilsæt 1 plade mørk chokolade, mindst 70%

Smag til med salt og evt sukker. Mangler der syre tilsættes evt lidt balsamico.

Hvis du skal holde sovsen lun, bør du passe meget på den ikke brænder på efter chokoladen er tilsat.

Når anden er klar kan du evt spæde op med lidt andefedt fra andestegen, men så skal du lige glemme kalorietælleren 😉

Rødkålssalat

Rødkålssalat400 – 500 gr. rødkål (vægt efter det er befriet for stok osv)
2 – 3 spk god balsamico
1-2 appelsiner
1 kop valnødder glaseret i 2 spk sukker og 1 tsk salt
Dressing af 3 spk olivenolie, 1 spk honning, salt og peber

Snit kålen meget fint, fx på et mandolinjern og lad den trække sammen med balsamico’en et par timer.

Skræl appelsinerne og skær dem i mindre stykker. Befri evt appelsinkødet for skind inden du skærer skiverne i stykker

Lige før servering blandes det hele og dressingen tilsættes, og der pyntes med valnødderne

Tilbehør

Aspargeskartofler

Kog og pil en passende mængde aspargeskartofler. Inden servering vendes de på en pande i olie med lidt salt og rosmarin.

Slikærter

Slikærter er lidt søde. De passer godt til den kraftige mad. Blachér dem kort i en lille smule vand før servering.

Relish

En god krydret relish eller chutney er rigtig god til denne ret, Hvad med at prøve med dejlige denne æblerelish?

Brød?

Man kan godt servere brød til. Da det gerne må være lidt farverigt kan du bage dette smagfulde, gule brød med græskar. Det passer rigtig godt til den mørke tid.

Velbekomme!

Ris alamande som bonus

risalamande m blommerVi elsker denne dessert, men kan bedre lide hjemmelavede syltede blommer end kirsebærsovs. Skulle du have glemt hvordan man laver risalamande? Så se her (til 4 personer):

1 lille portion risengrød – ca som i en stor tekop
Kornene fra 1 stang vanille
150 gram smuttede og hakkede mandler
2 spsk sukker
2,5 dl piskefløde

Pisk fløden sammen med sukker og vanillekorn. Bland risengrød og mandler i og fyld på glas. Slut af med blommerne og sær på køl.

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: