Croissanter – halvfede

Croissanter – halvfede croissanter

Hvis det er det sunde og fedtreducerede croissanter du er ude efter, er det ikke lige denne opskrift du skal gå i gang med selv om der kun er brugt “lidt” smør i forhold til det andre bruger – det er ikke en slankeopskrift. Det går en lille smule ud over luftigheden med det mindre fedt, men med tålmodig ved hævningen kan der kompenseres for dette, så du kan nuppe to af dem til morgenmaden. Hvis det var din mormor der var i gang gang her ville der sikkert blive brugt margarine – hold dig langt væk fra dette! Selv bruger jeg øko-ingredienser, men det er op til dig – du skal nok få dine croissanter bagt med tålmodighed.

I denne opskrift er det vigtigt at du lader dejen hæve færdig – derfor ingen tidsangivelser, da det kommer an på temperatur, gær og mel. Jeg fik 14 ret store croissanter ud af denne opskrift.

croissanterIngredienser

400 kg proteinholdigt hvidt mel (ca)
2,5 dl letmælk
1 lille klump gær
2 æg
3 spk sukker
1 tsk salt

croissanter125 gr smør
Æg til pensling
Evt birkes, mandelmel og mere sukker

Fremgangsmåde

Bland og ælt dejen og lade den hæve til mindst dobbelt størrelse, gerne i køleskab natten over. Når du ælter må du gerne bruge mindst 15 minutter på dette, så en røremaskine er en god idé her.  Når dejen er klar skal du slå den ned og rulle den ud til den bliver ret flad – 2-3 mm.
croissantsRul og bank dit kolde smør fladt mellem to stykker madpapir og anbring det på din udrullede dej. Hvis du vil have croissanterne sødere, kan du drysse lidt sukker over, der hvor smørret ligger og hvis du er helt rabiat kan du også prøve med ekstra vanillesukker. Fold dejstykket uden smør over det med smør og du har en fin pakke.
Rul denne flad igen
croissantsog fold den “ind over” sig selv på samme måde – du får nu 3 nye lag.
Nu er det på tide at dejen kommer på køl ½ times tid.

Gentag udrulning og sammelægning 1 gang til, rul dejen ud igen og rul det hele sammen til et langt stykke så tyndt som det passer dig. Nu kan du skære til trekanter der foldes meget løst og sættes på en bageplade. Penslcroissants med æg og drys evt med birkes eller mandelmel.

Lad croissanterne hæve til mindst det dobbelte (meget vigtigt – kan ske på et varmt gulv) og bag ca 15 min ved 180ºC. Bollerne skal være gyldne. De afkølede croissanter kan fryses og varmes op igen ved ved svag varme – hjemme-bake-off 😉

croissants

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: