Ciabatta af spelt

Ciabatta af spelt

Ciabatta af speltAt bage ciabatta tager tid. Det er ikke nok at lave en dej med en masse gær og så haste igennem processen. Dette brød laves traditionelt på en surdej, hvor det er ikke er usædvanligt at det tager 24 timer fra start til slutprodukt.

Ciabatta af speltSelv har jeg en surdej kørende på lysere melsorter (hvede/spelt/ølandshvede), som jeg bruger til mine bagninger. Jeg hælder det hele i den nye dej og gemmer en ny sjat fra hver gang. Du kan selv starte en lys surdej ved blot at gemme 100-200 ml fra hver bagning og bruge denne igen og igen – altså ved at udskifte den. Den skal nok blive god efter nogle gange. Har du ikke lige en lys surdej, kan du starte op med at bruge et lille bitte klat økogær første gang og så se hvad der sker. En surdej giver en noget anderledes (= bedre smag) end almindeligt gærbrød. Du får en masse aromaer frem med surdej, som en gærdej ikke kan give.

Jeg har her lavet min Ciabatta af speltmel købt i Lidl – Belbake type 630 – der står ikke noget om øko eller oprindelsesland, men er sikkert fra central/østeuropa hvilket ikke tyder dårligt. Der dyrker man stadigvæk meget konventionelt. Du kan bruge alt muligt andet mel hvis du har lyst, fx italiensk tipo 00 vil være ganske glimrende. Metoden er den samme – og vigtigt – husk at ting tager tid.

Ciabatta af spelt

Lagt til hævning

Ingredienser

3,5 dl vand
½ kg  mel (spelt)
2 tsk salt
surdej

Sådan gør du

Start dagen før, gerne eftermiddag eller aften. Bland 2,5 dl vand med surdejen og så meget mel at det er som tykt mudder eller youghurt og lad det stå natten over, gerne køligt. Hvis du ikke har en surdej kan du bruge en lillebitte mængde økogær. Når der er gang i sagerne næste dag, tages der dej fra til den næste bagning (jeg gemmer den i køleskabet – hvad der svarer til et par kopper), tilsættes vand og salt og røres. Nu skal der mel i så det bliver til en meget tynd dej – men stadig til at håndtere. Lav den så tynd som du nu kan arbejde med og lad det hæve til det dobbelte. Det kan sagtens tage et par timer.

Ciabatta af spelt

Ikke helt hævet færdigt, men ret langt

Tag dejen forsigtigt ud af din skål eller røremaskine – den skal håndteres så lidt som muligt – og fold den ind under sig selv et par gange så du får et fladt langt brød og læg det på bagepapir. Lad det hæve til det når en pæn størrelse – gerne dobbelt op.

Jeg bager på rist hvor jeg blot lægger brødet på papiret. Fidusen er du her kan få varme på hele brødet uden at skulle opvarme diverse bageplader. En god varm bagesten er også god.

Ciabatta af spelt

Sådan så min surdej ud i dag

Sæt dit brød i oven der er er varmet op på fuldt skrald! Gerne 280ºC hvis det kan lade sig gøre. Bag i 12 min og skru ned til 220ºC og vent til brødet er godt mørkt. Meget af smagen sidder i skorpen.

Og så var der lige det der mel fra Lidl

Jeg er positivt overrasket over dette supermarkedsmel. Man mærker straks at der er liv i sagerne og at der kan trækkes mange lange glutentråde ud af det. Smagen er fin, noget neutral og tæt på bedre hvedetyper og i forhold til meget hvidt Tipo 00, kan vi sagtens være med her. Jeg ville ønske noget mere forbrugeroplysning på posen.

Ciabatta af spelt

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: