Brød med purpurhvede

Brød med purpur- og ølandshvede

 

Brød med purpur- og ølandshvede

Brød med purpur- og ølandshvedeDer kommer en del spændende melsorter til i Danmark der er til at købe for almindelige mennesker. Jeg har bagt en del med en sort forhandles i bl.a. Coop og distribueres af Meyers.
Melet er groft og mørkt og ligner ikke umiddelbart det man forventer af hvedemel. Det gør nu ikke noget, for prøves skal det.
Jeg har prøvet at bage på et brød udelukkende af purpurhvede. Det blev OK, men mangler noget lethed. Derfor er det en god idé at kombinere det med andre typer hvedemel. Manitobahvede gav et nogenlunde resultat, mens en kombination med ølandshvede indtil videre er det bedste bud. Smagen er meget aromatisk, hvor det er purpurhveden der dominerer i det lidt rustikke brød.

Ingredienser

Brød med purpur- og ølandshvede

Lige kommet i kurv

200 gr purpurhvedemel
300 gr ølandshvedemel
350 ml vand
en fingernegl gær
½ kop surdej
1 tsk salt

Sådan gør du

Brød med purpur- og ølandshvede

Så skal den sorte gryde i ovnen og varmes op

Brød med purpur- og ølandshvede

Næsten klar til den sorte gryde

Kør alle ingredienserne sammen i en røremaskine eller foodprocessor. Hold lidt mel tilbage i starten, så du selv kan regulere hvor våd dejen bliver. Den skal være nøjagtig så våd at den lige kan holde sammen når den senere skal spændes op og lægges i kurv. Kør dejen i maskinen 10-15 minutter. Tiden er vigtig, da der skal laves masser af glutentråde. Lad hæve ca ½ dag til der er godt gang i sagerne og surdejen er begyndt at gøre sig gældende. Slå dejen ned, fold den en masse gange om sig selv og læg i kurv og lad hæve til dobbelt størrelse. Hvor lang tid det tager vides ikke, men regn med 1-2 timer.
Sæt en gryde (her i huset bruger vi en støbejernsgryde) i ovnen ved alt hvad den kan trække og sørg for at gryde med låg er gennemvarm.Vend meget forsigtigt dejen i og bag først 20 minutter med låg på. Tag dette af og bag videre i yderligere 20 minutter. Hold øje med brødet under bagningen – ovne er forskellige og giver forskellige tider.

Når brødet er meget mørkt og har fået en god skorpe tages det ud og køles af. Det sidste er sværest at vente på, men når der er gået et par timer, har du et ret mørkt, meget aromatisk brød med purpurhvede.

Brød med purpur- og ølandshvede

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: