web analytics

Brød bagt med enzymer – Tipo 00 og ølandshvede

Brød bagt med enzymer – Tipo 00 og ølandshvede

Brød med bageenzymerI jagten på mere luftigt brød er jeg stødt på vidundermidlet enzymer. Bagerierne har brugt det i mange år, da det hjælper på processen med at omdanne stivelse i brødet og giver mere luftigt og holdbart brød. Du kan ikke se det på varedeklarationerne, da enzymerne forsvinder under bageprocessen. Så prøv denne opskrift på brød bagt med enzymer og du vil blive overrasket over det gode resultat.

Dette er ikke forsøg på at genskabe at bagerbrød, men derimod en metode til at gøre et traditionelt brød mere luftigt og holdbart. Jeg bruger ølandshvede og italiensk tipo 00, begge økologisk, og bager i en gryde. Desuden hæver jeg med den surdej til hvidt brød jeg har kørende i køleskabet tilsat lidt økogær. Alt efter hvad du har lyst til kan du udelade det ene eller det andet, men enzymerne er et must i denne opskrift.

Brød med bageenzymer

En teskefuld med top = 8 gr

Ingredienser

8 gr bageenzym
1 lille smule økogær (svarende til et kirsebær)
1 kop surdej
300 ml vand
1 tsk salt
ca 250 gr ølandhvedemel (øko)
ca 250 gr hvedemel tipo 00 (øko)

Sådan gør du

Brød med bageenzymer

Klar til hævning

Bland ingredienserne i en røremaskine/foodprocessor. Sørg for at holde noget af melet tilbage da du gerne skal have en ret tynd dej – den skal kun lige være til at håndtere og må gerne føles klistret. Lad dejen hæve til det dobbelte – hos mig tog det 4-5 timer. Det kan sagtens tage en nat hvis du ikke bruger gær.

Brød med bageenzymer

Klar til at blive bagt

Når dejen er hævet færdigt køres den ned igen og æltes ved at folde dejen sammen på et bord. Jeg hæver i en hævekurv til det dobbelte, men du kan også lade hæve i en skål smurt med olie.

Når dejen er hævet næsten til det dobbelte varmer du din ovn op sammen med en gryde eller stegeso til 230°C og sætter brødet heri i 15 min med lå. Herefter fjernes låget og brødet bages færdigt. Det er vigtigt at brødet bliver mørkt uden at det bliver brændt, da meget smagen sidder i skorpen.

Her kan du købe bageenzymer

Grillguru (Det er det jeg bruger i denne opskrift)
Ebay (Jeg har ikke prøvet disse)

No Responses

Kommentér gerne/Comments here Please

%d bloggers like this: